Sanliurfa Psikolog 0 000 00 00

Şanlıurfa Psikolog Şema Terapisi

 

Şema terapisi başlangıçta kişilik bozuklukları, kronik depresyon ve diğer zor durumlarla yaşayan insanlar için geliştirildi. Bilişsel ve davranışsal terapinin yönlerini nesne ilişkileri ve gestalt terapisiyle ve bazen de farkındalık uygulamasıyla birleştirir. Günümüzde şema terapi çok çeşitli sorunları olan hastalara sunulmaktadır.

Bilişsel davranışçı terapi, nasıl tepki vereceğimizi ve davranacağımızı değiştirmenin yollarını öğrenmeye dayalıyken, şema terapi, erken çocukluktaki deneyimlerimizin bugün sergilediğimiz davranış kalıplarına nasıl yol açtığını anlamaya daha güçlü bir şekilde odaklanır.




 

Şema terapisi dört temel kavrama dayanmaktadır:

Erken Uyumsuz Şemalar, kendi kendimizi yenilgiye uğratmalarına ve yararsız olmalarına rağmen yaşamlarımız boyunca tekrar tekrar tekrarlama eğiliminde olduğumuz davranış kalıplarıdır. Bu şemalar çocukluğumuzda veya ergenliğimizde karşılanmayan duygusal ihtiyaçlardan kaynaklanır.

 

Çocukken karşılanmayan Temel Duygusal İhtiyaçlar, faydasız şemalara ve başa çıkma yollarına yol açar. Örneğin, karşılıklılık konusundaki ihtiyaçları karşılanmayan bir çocuğun, belki de ebeveynlerinin soğukluğu veya yokluğu nedeniyle, büyüyüp bu alanda kaygılar ve buna bağlı davranışlar geliştirmesi muhtemeldir.

 

Şema Modları, hayatımızda olup bitenlerle, özellikle de hayatımızda yaşadığımız deneyimler nedeniyle çok hassas olduğumuz durumlarla, geçici duygusal durumlar ve baş etme yollarıdır. Birçoğumuz belirli durumlara aşırı tepki veririz, hatta bize zarar verecek şekillerde tepki veririz.

 

Uyumsuz Başa Çıkma Tarzları, çocukken zor deneyimlere uyum sağlama yollarımızdır. Örneğin, bazı çocuklar acıdan kaçınmanın yollarını bulur, bazıları ise duruma karşı mücadele eder veya çeşitli şekillerde aşırı telafide bulunur. Öğrenilen bu davranışlar yetişkinliğe kadar sürdürülür ve genellikle çok zarar vericidir.

 

Terapi yoluyla hastalar, temel duygusal ihtiyaçlarını tanımlamaya ve uyumsuz başa çıkma tarzları ve davranış kalıplarıyla mücadele ederek sağlıklı yetişkinler (Sağlıklı Yetişkin Modu olarak bilinen) haline gelmeye çalışırlar, böylece yaşamları boyunca temel duygusal ihtiyaçlarını karşılayabilirler. günlük yaşamlar.

 

Şema terapi sürecinde hastanın ihtiyacına göre çeşitli teknikler kullanılabilir. Bunlar arasında, hastanın hayatındaki önemli kişilerle olan ilişkileriyle ilgili zor çocukluk anılarını hatırlamasının ve bugün hayatındaki hangi durumların aynı duygularla ilişkilendirilme eğiliminde olduğunu bulmasının istendiği yönlendirilmiş imgeleme kullanımı ve Hastanın tedavi seansları arasındaki deneyimlerini takip etmesine yardımcı olabilecek bir şema günlüğünün kullanılması.

 

Zamanla hasta, neden böyle hissettiğini ve tepki verdiğini daha iyi anlar ve terapistiyle birlikte çalışarak, faydası olmayan davranış kalıplarını faydalı olanlara çevirebilir.