Sanliurfa Psikolog 0 000 00 00

Kişi Odaklı Terapiden Kimler Yararlanır ?

Kişi Odaklı Terapi, başkalarıyla daha sağlıklı ilişkiler kurma yeteneğini geliştirmek, kendine daha fazla güvenmek ve kimliğine güvenmek isteyen herkes için idealdir. Örneğin kaygı, stres veya keder gibi sorunlarla uğraşan insanlara ve istismar veya işlevsiz bir ilişkiyle ilgili sorunlarla yüzleşen kişilere yardımcı olabilir. Danışan liderliği üstlendiğinden, bu terapi şekli özellikle hayatlarının kontrolünü ele alma konusunda çok motive olanlar için iyidir.



Kişi Odaklı Terapide Neler Olur?

Kişi Odaklı Terapide, danışan yolu gösterir ve konuşmanın çoğunu yapar, terapist ise yargılayıcı olmayan bir şekilde dinler, arada sırada söylenenler etrafında netlik elde etmek amacıyla sözlerini yeniden ifade eder ve net mesleki sınırları korur. her zaman. "Hasta" yerine "müşteri" teriminin kullanılması, süreçteki lider rolünü vurgulamayı amaçlamaktadır.

Kişi Odaklı Terapi Nasıl Çalışır?

Kişi Odaklı Terapi, hepimiz farklı olduğumuz için çözüm bulma ve yaşamlarımızda değişiklik yapma konusunda benzersiz bir yaklaşıma ihtiyaç duyduğumuz önermesiyle başlar. Terapist kolaylaştırıcı olarak hizmet eder, ancak danışanın kendisinden ziyade uzman olduğunu kabul eder. Bu nedenle terapist genellikle tavsiye vermekten kaçınır, bunun yerine danışanın ne yapması gerektiği konusunda kendi sonuçlarına varacağı bir ortam yaratmaya çalışır. Terapist, güvenli bir alan, kabul ve empati sağlayarak ve aktif dinlemeye katılarak, danışanın daha olumlu bir geleceğe ve daha iyi zihinsel ve duygusal sağlığa doğru çalışabileceği iyileştirici bir ortam yaratır.

 

Terapistin yarattığı yargılayıcı olmayan atmosfer, bu terapi biçiminin başarısı için çok önemlidir: Başka bir deyişle, danışan aklına gelen herhangi bir şey hakkında konuşurken kendini tamamen rahat hissetmelidir. Süreçte, danışan ve terapisti arasında, her ikisinin de terapist tarafından değil danışan tarafından belirlenen ve belirlenen ortak bir amaç veya hedefler doğrultusunda birlikte çalıştığı bir ortaklık kurulur.

 

Zamanla, bu terapi şekli, kendini keşfetme süreciyle sonuçlanır; bu, kendini kabul etmeye ve kalıcı olumlu değişime yol açabilir, çünkü danışan, devam eden kişisel büyüme ve gelişim için ihtiyaç duyduğu becerileri istikrarlı bir şekilde kazanır.

 

Danışan Odaklı Terapinin Sonuçları Nelerdir?

Bir danışan kendi kendini motive ettiğinde ve terapisti de aktif olarak meşgul ve empatik olduğunda, Danışan Odaklı Terapi, danışanın kendisi hakkındaki fikirleri ile gerçek davranışları arasında çok daha yüksek düzeyde uyum, daha fazla kişisel anlayış, daha az duygu dahil olmak üzere dramatik değişime yol açabilir. suçluluk ve güvensizlik, daha yüksek düzeyde özgüven ve genel olarak daha iyi zihinsel sağlık.