Sanliurfa Psikolog 0 000 00 00

Şanlıurfa Psikolog Aile Terapisi Nedir?

Şanlıurfa Psikolog Aile terapisi , psikodinamik veya bilişsel davranışçı terapi gibi bireye odaklanan diğer psikoterapi yaklaşımlarının aksine, öncelikle sosyal bir birim olarak aile sistemini hedefleyen iyi bilinen bir terapi yaklaşımıdır . Aile terapisi, çeşitli ilkeleri ve yol gösterici varsayımları paylaşan farklı okulları ve modelleri içeren heterojen bir alandır.

Aile terapisi, topluluk, toplum ve ailenin ait olduğu kültür gibi daha geniş sistemlerin rolünü vurgulayan sistemik varsayımlara veya bağlamsal perspektife dayanır. Aile terapistleri, daha geniş sistemlerin ve sosyal bağlamların insanların yaşamları üzerindeki etkisini vurgulamak için sıklıkla kendilerini "sistemik terapistler" olarak adlandırırlar.

Çoğu aile terapistinin uygulamasının temelini oluşturan sistemik bakış açısı, bireylerin sorunlarını, insanların yaşadığı farklı bağlamlarla ilişkili olarak ele alırken, aynı zamanda sosyo-ekonomik koşulları ve politik süreçleri de dikkate alır.

Aile terapisi ve sistemik uygulama, aile üyelerinin birbirlerini destekleme yeteneğini geliştirmeyi, aile üyelerinin aile gelişiminin geçiş aşamalarını veya stresli yaşam olaylarını daha verimli bir şekilde yönetmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Aile terapisi kriz zamanlarında olduğu kadar uzun süredir devam eden problemlerde de faydalı olabilir. Ayrıca davranışsal sorunların suça veya zihinsel sağlık bozulmasına dönüşmesini de önleyebilir.



 

Aile Terapisinin Farklı Türleri Var Mıdır?

 

Evet, ailenizin bireysel durum1una ve ihtiyaçlarına bağlı olarak, ilgilendiğiniz ana konulara özel olarak uyarlanmış belirli bir terapi türü size sunulacaktır.

Aile Terapisinin başlıca türlerinden bazıları şunlardır:

 

·         Sistemik Aile Terapisi, özellikle insanların içinde yaşadıkları daha geniş kültür ve toplum bağlamında aile içinde birbirleriyle ilişki kurmalarının farklı yollarını araştırır.

 

·         Destekleyici Aile Terapisi, üyelerin belirli bir konu veya aile üzerinde olumsuz etkisi olduğunu düşündükleri konular hakkında konuşmalarına yardımcı olur.

 

·         Ailelere yönelik Bilişsel Davranışçı Terapi, ilgili kişilerin aile birimi içinde sorunlara neden olan belirli davranışları ve düşünce süreçlerini ele almasına yardımcı olur.

 

·         Mevcut sorunların altında yatan sorunları araştıran ve bunları açıklayarak yanıtlar ve çözümler bulmayı amaçlayan psikodinamik terapi.

 

Aile Terapisi Ne Zamandan Beri Var?

 

Genellikle aile danışmanlığı olarak anılan aile terapisinin kökleri on dokuzuncu yüzyıla kadar uzanan sosyal hizmet uygulamalarına dayanmaktadır, ancak bu alanda büyük ilerlemeler 1960'lardan itibaren gerçekleşti ve alan o zamandan beri gelişmeye ve büyümeye devam etti.

 

Aile Terapisine Katılmadan Önce Hazırlık Yapmak Için Ne Yapmalıyız ?

 

Terapistiniz göze çarpan sorunları ortaya çıkarmak için ailenizle birlikte çalışacak ve ileriye yönelik bir yol bulmak için sizinle birlikte çaba gösterecektir. Oturumlara açık fikirlilikle ve birbirinizi gerçekten dinleme ve işbirliği yapma isteğiyle katılmanız yeterli. Terapist ile yapacağınız seanslara hazırlanmak için herhangi bir “ev ödevi” yapmanıza gerek yoktur.

 

Elbette ailede aile içi şiddet veya diğer istismar biçimleriyle ilgili sorunlar varsa herkesin güvenliğini sağlamak için derhal harekete geçilmelidir; acil tehlike ele alınana kadar bu konular terapötik ortamda tartışılmamalıdır.

 

Tipik Bir Oturum Ne Kadar Sürer?

·         Seanslar genellikle bir ile bir buçuk saat arasında sürer.

 

Sonuçları Görmeye Başlamadan Önce Aile Terapisine Ne Kadar Süre Katılmamız Gerekiyor?

 

·         Bu büyük ölçüde size bağlı! Ailedeki yaygın sorunlara "hızlı çözüm" sağlayan bir çözüm yoktur ve terapiye katılan herkesin, sonuçları görmek için bir dizi seansa katılmaya ve terapiye katılmaya hazır olması gerekir. Ancak birçok aile birkaç seanstan sonra olumlu değişim görmeye başlıyor. Çoğu tedavi programı altı ila yirmi seans sürer.


Bir Randevunun Fiyatı Ne Kadar? 

                                                                          

Bir dizi değişken oturum başına maliyeti etkiler. Şanlıurfa Psikolog merkezimize gelerek Randevu fiyatlarını öğrenebilirsiniz.

 

Aile Terapisine ne tür bir aile katılıyor? Her türden aile zaman zaman terapiye ihtiyaç duyabilir! Aslında yardıma ihtiyacınız olduğunu kabul etmek bir güç göstergesidir. İşte birkaç örnek:

·         Aileler, yas, eve taşınma veya bir aile üyesinin kronik bir hastalıktan muzdarip olması gibi büyük değişikliklerle başa çıkmakta zorlanabilir. Çoğu zaman terapi onların bu zor dönemi atlatmalarına, "yeniden toparlanmalarına" ve hayatlarına olumlu bir şekilde devam etmelerine yardımcı olabilir.

 

·         Bazen aileler tekrarlanan zor davranış kalıplarından oluşan bir döngünün içinde sıkışıp kalırlar. Bu, örneğin aile üyelerinin aile içinde belirli roller üstlenmeleri ve birbirleriyle bireysel ve kolektif duygusal sağlıklarına pek yardımcı olmayacak şekilde etkileşime girmeleri durumunda gerçekleşebilir. Aile terapisi onların bu döngüyü kırmalarına yardımcı olabilir.

 

·         Bir ailenin evlilikte sadakatsizlik, uyuşturucu veya alkol bağımlılığı veya diğer yıkıcı davranış biçimlerinden kaynaklanabilecek bir güven veya güven kriziyle uğraşması gerektiğinde bir terapistle çalışmak yardımcı olabilir.

 

·         Bazen aileler, birisi hayatında yeni bir aşamaya girene kadar iyi gibi görünebilir ve herkes bununla nasıl başa çıkacağını bulmak zorundadır. Örneğin, büyükanne ve büyükbabaların birdenbire daha fazla bakıma ihtiyacı olduğunda veya ergenlik çağındaki gençler ebeveynlerinin belirlediği sınırları zorladığında, "yeni normale" alışmaya başlamanın bir yolu olarak bazı terapi seanslarına katılmak yararlı olabilir.

 

·         Terapiye katılan ailelerin ciddi şekilde zarar görmüş veya işlevsiz olmaları gerekmez; tam tersi! Bazı aileler, aile dinamiklerini güvenli bir alanda keşfedip değerlendirebildikleri zaman, aslında terapiye “ayarlama” olarak katılmayı faydalı buluyorlar.

 

Bir Ailenin Terapiden Yararlanabileceği Genel Sorunlar Şunlardır:

 

·         İnsanların birimler içinde nasıl etkileşimde bulunduğunu gözlemleyin

·         İlişki sorunlarını değerlendirin ve çözmeye yardımcı olun

·         Aile bağlamında psikolojik bozuklukları teşhis edin ve tedavi edin

·         Boşanma veya ölüm gibi geçiş krizlerinde danışanlara rehberlik etmek

·         Sorunlu ilişkisel veya davranış kalıplarını vurgulayın

·         İşlevsel olmayan davranışların sağlıklı alternatiflerle değiştirilmesine yardımcı olun

 

Şanlıurfa Psikolog Aile Terapisinin Faydaları Şunlardır:

 

·         Sağlıklı sınırların, aile kalıplarının ve dinamiklerinin daha iyi anlaşılması

·         Gelişmiş iletişim

·         Geliştirilmiş problem çözme

·         Daha derin empati

·         Daha az çatışma ve daha iyi öfke yönetimi becerileri,

Bir aile terapisi seansı genellikle 60-90 dakika sürer; Seanslar arasındaki aralıklar, sunulan sorunlara, aile üyelerinin ihtiyaçlarına ve danışanlarla işbirliği içinde müzakere edilen diğer değişkenlere bağlı olarak bir ila birkaç hafta arasında değişebilir. Aile terapisi tedavisinin ortalama süresi 6 ile 20 seans arasında değişmektedir.

Aile terapistleri çoğunlukla odada birden fazla aile üyesiyle çalışır ancak uygun olduğunda bireysel seanslar veya ebeveynlerle çocuklardan ayrı toplantılar da yapılabilir.